Winkeldiefstal nieuwe blik, nieuwe acties

Winkeldiefstal: nieuwe blik, nieuwe acties

maandag, 14 oktober 2024

Publiek-private samenwerkingen tussen politie en ondernemers zijn essentiële initiatieven bij het terugdringen van winkelcriminaliteit. “Als we allemaal een bijdrage leveren en constructief samenwerken kunnen we het verschil maken, daarvan ben ik overtuigd”, aldus Niels van Os, algemeen directeur van SODA.

De ondernemer en politie

“Medewerkers zijn belangrijk bij diefstalpreventie. Door alleen al een klant bij binnenkomst te begroeten, haal je een potentiële winkeldief uit de anonimiteit. Veel klanten weten bij binnenkomst nog niet dat ze gaan stelen. Als de gelegenheid zich voordoet, ontstaat de afweging om iets te stelen. Een goede winkelinrichting draagt ook bij aan het voorkomen van winkeldiefstal. Bijvoorbeeld door duidelijke zichtlijnen in de winkel te creëren en geen artikelen te presenteren tussen de kassa en de uitgang. Dit soort aanpassingen kunnen al een verschil maken.”

“Binnen de publiek-private samenwerking boeken we mooie successen bij de afwikkeling van winkeldiefstal. Lang niet altijd hoeft er politie aan te pas te komen om een winkeldiefstal betekenisvol af te wikkelen. Een bewuste afweging of politie-inzet noodzakelijk is, draagt bij aan het ontlasten van de strafrechtketen. Bij een meewerkende winkeldief kan de ondernemer de afhandeling civielrechtelijk afwikkelen op bijwinkeldiefstal.nl. Wanneer er aangifte gedaan moet worden, kan een concept-aangifte eenvoudig gedeeld worden met de agent ter plaatse. Deze nieuwe werkwijze is complementair aan de afhandeling via het strafrecht, aangezien de politie altijd betrokken kan blijven.”

De politie en publiek-private samenwerking

“Met gemiddeld 8 manuren voor het afhandelen van een winkeldiefstal, is een incident tijdrovend voor de politie. Door publiek-private samenwerkingen kan de politie ontlast worden en tegelijkertijd zicht houden op de problematiek. Ook hier biedt bijwinkeldiefstal.nl uitkomst. Een winkeldief wordt direct met zijn gedrag en de schade geconfronteerd via het civiel recht. Daarnaast kan de dader een sanctie opgelegd krijgen via het strafrecht.”

De beveiliger

“De beveiliger wordt steeds belangrijker bij de afhandeling van winkeldiefstal. SODA ziet de beveiliger als de professionele schakel tussen de ondernemer en de politie. Beveiligers zijn getraind in het signaleren van verdacht gedrag en het aanspreken van winkeldieven. De juiste benadering voorkomt escalatie en zorgt ervoor dat een diefstal snel en correct afgehandeld kan worden.”

Gedragsbeïnvloeding

“Dit is misschien wel de moeilijkste factor in het geheel. Hoe verander je het gedrag van een winkeldief als er uiteenlopende redenen zijn? De benadering is wat ons betreft altijd hetzelfde. Spreek iemand aan op zijn gedrag en maak de dader bewust van de schade die veroorzaakt is. Als je de dader de kans geeft om zijn fout te herstellen, dan heeft dit meer effect dan wanneer er alleen een straf opgelegd wordt.”